ONS VERHAAL

Brouwerij Mieghelm is een echte ambachtelijke Brabantse brouwerij. Al sinds 1993 brouwt Mieghelm in Sint-Michielsgestel een aantal overheerlijke bieren. Wat begon als een hobby van de plaatselijk overbekende smid Thijs van den Helm is met de naam Brouwerij Mieghelm inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de regio.

DE BROUWERIJ

Brouwerij Mieghelm brouwt naast haar gebruikelijke assortiment bestaande uit het "Abraham" en het "Brabants Buikje" en niet te vergeten de overheerlijke "Mieghelm Tripel" ook diverse gelegenheidsbieren waaronder het "Knillis Bier".

Kennis maken en genieten van de heerlijke bieren van brouwerij Mieghelm kan op verschillende manieren. Onze bieren zijn op verschillende plaatsen te koop in de regio. Daarnaast bezoeken wij evenementen met onze historisch biertruck. Uiteraard kunnen de bieren ook worden geproefd in onze brouwerij in Sint-Michielsgestel.

VERZAMELEN & KOPER KLOPPEN

Het grote en mooi aangelegde complex aan de Gestelse Venkant is, eigenlijk een wat uit de hand gelopen hobby van Thijs van den Helm. De plaatselijk bekende smid die in 2015 overleed.

Thijs van den Helm was een ambachtsman pur sang en een echte verzamelaar van - om te beginnen - oude gereedschappen en dergelijke die te maken hadden met zijn vak. Thijs hield van oude ambachten, spullen en blikken. In verloop van jaren ontstond zo een enorme collectie nostalgische spullen die door alle ruimtes heen mooi zijn opgehangen en staan uitgestald. Met de steun van zijn vrouw Nettie groeide de verzameling uit tot een ambachtencentrum. Het smederijmuseum en de bakkerij met een heus bakhûske werden in 1987 geopend.

In de jaren ’90 bedacht Thijs dat hij wilde bekijken of hij ‘koper kon kloppen'. Dus ging hij aan de slag en creëerde een koperen brouwketel. Met hulp van bekenden heeft hij daarna een brouwhuis gemaakt. Thijs leerde brouwen van Sjef van Veldhoven en Walter Leytens. Zij woonden in het dorp en werkten bij een brouwer. In 1994 werd ook de brouwerij geopend.

DRIE GENERATIES

 In 2003 sloot het museum de deuren. Hoewel gesloten, bleef Thijs brouwen en kleinzoon Han raakte geïnteresseerd. Han leerde als 14-jarige jongen het brouwen van zijn opa. Nadat Thijs stierf pakte Han het ambacht als hobby weer op, en leerde zijn vader de fijne kneepjes van het vak. 

Samen hebben zij al enkele mooie nieuwe bieren aan de collectie  toegevoegd. Af en toe met het nodige 'gehannes', maar vooral met veel plezier. 

Ook Nettie en Karin zijn nog steeds in en om het ambachtencentrum te vinden. En dat maakt dat wat ooit als een hobby van Thijs begon nu door drie generaties sterk met passie wordt voortgezet. Uit de fotoboeken

De rijke geschiedenis van het ambachtencentrum heeft al veel mooie plaatjes opgeleverd. We delen hieronder een greep uit ons archief. Ook het logo heeft in de loop der jaren een verandering doorstaan maar de contouren van het gezicht van Thijs zijn in het huidige logo nog altijd zichtbaar.