24 augustus: Zomer open dag

Vakantieplannen aan het maken? Naar het strand, de Efteling, een dagje Amsterdam of naar het VijfAmbachtenmuseum in Sint Michielsgestel? De bakker, smid en bierbrouwer laten het oude ambacht zien. Kom kijken, luisteren en proeven.
Wees welkom!

In de smidse geeft de smid een demonstratie van het oude vakwerk. De brouwer toont vervolgens niet alleen de benodigde attributen, hij geeft uitleg bij het  brouwproces van het echt Gestelse Mieghelmbiertje.

In hetzelfde complex aan de Venkant bevindt zich de smederij, waar de smid het aloude vakwerk beoefent. Hij laat machines draaien, aangedreven door leren banden aan houten wielen. Ook zal de smid een aantal malen tijdens deze middag bierstachelen. Dit is voor velen verrassend verschijnsel met ijzer-vuur-bier.

Ondertussen zal de bakker bezig zijn met brood en worstenbroodjes bakken in de oude houtoven. In een met musters (tskkenbossen) gestookte oven. Zodra deze witheet is, wordt de as verwijderd en kan het brood in de oven geschoven. Door de hoge temperatuur van de stenen wordt het deeg gebakken. Bezoekers aan de Open Dag kunnen het vers gebakken brood proeven en kopen.

In de sfeervolle museumruimte is er volop gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie of thee, met zelf gebakken taart. Of, een glaasje bier met lekkers uit eigen keuken.

Op de zolder van het smederijmuseum is de blikslagerij gevestigd. Wat nu van plastic (denk aan tupperware) is, werd vroeger van blik gemaakt door de blikslager. Een instrumentmaker werkt met veelal dezelfde gereedschappen en machines. 24 augustus is de instrumentenmaker in de blikslagerij om uit te leggen hoe hij instrumenten repareert.

Reden genoeg om langs te komen. 

Graag tot kijk op 24 augustus tussen 12.00 en 19.00 uur bij het VijfAmbachtenmuseum - brouwerij Mieghelm aan de Venkant 17 in Sint Michielsgestel. 

De entree is gratis.

24 augustus: Zomer open dag

Vakantieplannen aan het maken? Naar het strand, de Efteling, een dagje Amsterdam of naar het VijfAmbachtenmuseum in Sint Michielsgestel? De bakker, smid en bierbrouwer laten het oude ambacht zien. Kom kijken, luisteren en proeven. Wees welkom!.

Lees meer